Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Болки в корема и храносмилателни разстройства при детето - част трета

Симптомите на хранително отравяне обикновено са повръщане, диария и болки в корема. Понякога има и тръпки, понякога и повишена температура.

Всеки хапнал от заразената храна ще заболее почти по едно и също време за разлика от чревния грип, който засяга членовете на едно семейство в продължение на няколко дни.

Деца, които се хранят насила, получават болки в корема, когато седнат да ядат или след като са хапнали малко.

Родителите са склонни да считат, че детето си измисля болките като претекст, за да се откаже от храната.

По-вероятно е стомахът му да се е свил от напрежението по време на храненето и болките да са истински. Тук лечението се състои в правилно хранене на детето, така че то да му доставя удоволствие.

Деца, чието хранене никога не е създало затруднение, но които имат други тревоги, могат да получат болки в корема особено по време на хранене: напр. едно дете, което се безпокои, че през есента започва училище, на закуска вместо апетит получава болки в корема, или някое дете, което се чувствува виновно за нещо, а вината му още не е разкрита.

Всякакви чувства, страх или приятно вълнение могат да повлияят върху стомаха и червата и да предизвикат болки и липса на апетит, но също така и повръщане, диария и запек.

Някои деца с глисти може да имат коремни болки, но повечето нямат.

Има и други, не много често срещани причини за болки в корема: хронични храносмилателни смущения с отделяне на газове, чревна алергия, възпалени лимфни възли в коремната кухина, ревматизъм, болести на бъбреците и т. н.

Както виждате, детето, което има болки, независимо дали са остри и силни или леки и хронически, се нуждае от щателен медицински преглед.

назад ...

Прекъснатият сън влияе толкова зле, колкото неспането

Както родителите на малки бебета знаят много добре, многократното събуждане през нощта може да ви изцеди силите.

Сега експерти казват, че прекъсването на съня може да има толкова физически отрицателен ефект, колкото и неспането. Ново проучване свързва прекъснатите модели на съня с компрометираните когнитивни способности, скъсени участъци на внимание и негативни настроения.

прочети повече ...

Разводът на родителите прави децата дебели

Децата на разведени родители са по-склонни да напълняват.

Норвежко изследване показа, че децата на разведени двойка имат 1,54 пъти по-голям риск да бъдат с наднормено тегло, отколкото децата с женени родители.

Изследователите, които представиха своите заключения на Европейския конгрес по затлъстяване в София, измерили височината, теглото и обиколката на талията на 3166 норвежки ученици. Те сравнили данните със семейното положение на родителите и стигнали до заключението, че затлъстяването е по-често срещано при децата, чиито родители са разведени.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юни

Май

Март

Февуари

Януари

Търси в статии