Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Болки в корема и храносмилателни разстройства при детето - част трета

Симптомите на хранително отравяне обикновено са повръщане, диария и болки в корема. Понякога има и тръпки, понякога и повишена температура.

Всеки хапнал от заразената храна ще заболее почти по едно и също време за разлика от чревния грип, който засяга членовете на едно семейство в продължение на няколко дни.

Деца, които се хранят насила, получават болки в корема, когато седнат да ядат или след като са хапнали малко.

Родителите са склонни да считат, че детето си измисля болките като претекст, за да се откаже от храната.

По-вероятно е стомахът му да се е свил от напрежението по време на храненето и болките да са истински. Тук лечението се състои в правилно хранене на детето, така че то да му доставя удоволствие.

Деца, чието хранене никога не е създало затруднение, но които имат други тревоги, могат да получат болки в корема особено по време на хранене: напр. едно дете, което се безпокои, че през есента започва училище, на закуска вместо апетит получава болки в корема, или някое дете, което се чувствува виновно за нещо, а вината му още не е разкрита.

Всякакви чувства, страх или приятно вълнение могат да повлияят върху стомаха и червата и да предизвикат болки и липса на апетит, но също така и повръщане, диария и запек.

Някои деца с глисти може да имат коремни болки, но повечето нямат.

Има и други, не много често срещани причини за болки в корема: хронични храносмилателни смущения с отделяне на газове, чревна алергия, възпалени лимфни възли в коремната кухина, ревматизъм, болести на бъбреците и т. н.

Както виждате, детето, което има болки, независимо дали са остри и силни или леки и хронически, се нуждае от щателен медицински преглед.

назад ...

Защо вашият начин на живот влияе на здравето на детето ви?

Смята се, че в гените на един индивид се случват малки промени вследствие на тютюнопушене, начин на хранене и други фактори на околната среда, които се срещат в ежедневието.

Тези "епигенетични" промени могат да бъдат предадени на следващото поколение чрез яйцеклетката или сперматозоидите.

Учените смятат, че възможността за прехвърляне на тези епигенетични фактори на бебето е резултат от еволюционната необходимост човек да се адаптира към променящата се среда...

прочети повече ...

Майките, които са изложени на определени нива олово, имат затлъстели деца

Майките, които са изложени на ниски нива на олово, е по-вероятно да имат деца с наднормено тегло - и момчетата са най-засегнати, според ново проучване.

Ефектите на оловното замърсяване върху мозъка и нервната система са вече добре известни. Сега изследователи от Университета на Мичиган са открили първата връзка между метала и наддаването на тегло при бъдещите поколения.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юни

Май

Март

Февуари

Януари

Търси в статии