Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Болки в корема и храносмилателни разстройства при детето - част трета

Симптомите на хранително отравяне обикновено са повръщане, диария и болки в корема. Понякога има и тръпки, понякога и повишена температура.

Всеки хапнал от заразената храна ще заболее почти по едно и също време за разлика от чревния грип, който засяга членовете на едно семейство в продължение на няколко дни.

Деца, които се хранят насила, получават болки в корема, когато седнат да ядат или след като са хапнали малко.

Родителите са склонни да считат, че детето си измисля болките като претекст, за да се откаже от храната.

По-вероятно е стомахът му да се е свил от напрежението по време на храненето и болките да са истински. Тук лечението се състои в правилно хранене на детето, така че то да му доставя удоволствие.

Деца, чието хранене никога не е създало затруднение, но които имат други тревоги, могат да получат болки в корема особено по време на хранене: напр. едно дете, което се безпокои, че през есента започва училище, на закуска вместо апетит получава болки в корема, или някое дете, което се чувствува виновно за нещо, а вината му още не е разкрита.

Всякакви чувства, страх или приятно вълнение могат да повлияят върху стомаха и червата и да предизвикат болки и липса на апетит, но също така и повръщане, диария и запек.

Някои деца с глисти може да имат коремни болки, но повечето нямат.

Има и други, не много често срещани причини за болки в корема: хронични храносмилателни смущения с отделяне на газове, чревна алергия, възпалени лимфни възли в коремната кухина, ревматизъм, болести на бъбреците и т. н.

Както виждате, детето, което има болки, независимо дали са остри и силни или леки и хронически, се нуждае от щателен медицински преглед.

назад ...

Разводът на родителите прави децата дебели

Децата на разведени родители са по-склонни да напълняват.

Норвежко изследване показа, че децата на разведени двойка имат 1,54 пъти по-голям риск да бъдат с наднормено тегло, отколкото децата с женени родители.

Изследователите, които представиха своите заключения на Европейския конгрес по затлъстяване в София, измерили височината, теглото и обиколката на талията на 3166 норвежки ученици. Те сравнили данните със семейното положение на родителите и стигнали до заключението, че затлъстяването е по-често срещано при децата, чиито родители са разведени.

прочети повече ...

Дори малките деца се утешават с храна

Деца, които са едва петгодишни, търсят утеха в храната, когато са разтревожени и стресирани.

Въпреки че е известно, че някои възрастни се утешават с храна, ново изследване показва, че семената за това се засяват в много ранна възраст. Караниците у дома, тормозът и заболяването карат малките да посягат към нездравословни, пълни със захар закуски.

Белгийски изследователи анкетирали повече от 300 деца, на възраст между пет и десет, задавайки им въпроси за живота им.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юни

Май

Март

Февуари

Януари

Търси в статии