Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Болки в корема и храносмилателни разстройства при детето - част трета

Симптомите на хранително отравяне обикновено са повръщане, диария и болки в корема. Понякога има и тръпки, понякога и повишена температура.

Всеки хапнал от заразената храна ще заболее почти по едно и също време за разлика от чревния грип, който засяга членовете на едно семейство в продължение на няколко дни.

Деца, които се хранят насила, получават болки в корема, когато седнат да ядат или след като са хапнали малко.

Родителите са склонни да считат, че детето си измисля болките като претекст, за да се откаже от храната.

По-вероятно е стомахът му да се е свил от напрежението по време на храненето и болките да са истински. Тук лечението се състои в правилно хранене на детето, така че то да му доставя удоволствие.

Деца, чието хранене никога не е създало затруднение, но които имат други тревоги, могат да получат болки в корема особено по време на хранене: напр. едно дете, което се безпокои, че през есента започва училище, на закуска вместо апетит получава болки в корема, или някое дете, което се чувствува виновно за нещо, а вината му още не е разкрита.

Всякакви чувства, страх или приятно вълнение могат да повлияят върху стомаха и червата и да предизвикат болки и липса на апетит, но също така и повръщане, диария и запек.

Някои деца с глисти може да имат коремни болки, но повечето нямат.

Има и други, не много често срещани причини за болки в корема: хронични храносмилателни смущения с отделяне на газове, чревна алергия, възпалени лимфни възли в коремната кухина, ревматизъм, болести на бъбреците и т. н.

Както виждате, детето, което има болки, независимо дали са остри и силни или леки и хронически, се нуждае от щателен медицински преглед.

назад ...

Погледът на бебето предсказва поведенчески проблеми

Погледът на новороденото бебе може да даде улики за това дали детето ще страда от поведенчески проблеми по-късно, открили са учените.

Моделите на движение на очите на бебето в първите няколко дни от живота могат да предскажат хиперактивност и проблемни отношения с други деца.

Учени от Лондонския университет Бъркбек, Лондонския университет Метрополитън и Университета в Падуа в Италия, открили, че визуалното внимание на бебето към различни обекти е ключов фактор.

прочети повече ...

Стресът по време на детска възраст може да доведе до диабет тип 1

Децата, които преживяват стресови събития като смърт на близък или заболяване в семейството, развод или раздяла, е три пъти по-вероятно да развият диабет тип 1.

Шведски учени анализират повече от 10 000 семейства с деца на възраст от две до 14 години, които не са имали диабет, и анализирали последиците от семеен конфликт, промяна на структурата на семейството, интервенции от социални служби или безработица.

прочети повече ...

АРХИВ

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юни

Май

Март

Февуари

Януари

Търси в статии