Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Болки в корема и храносмилателни разстройства при детето - част трета

Симптомите на хранително отравяне обикновено са повръщане, диария и болки в корема. Понякога има и тръпки, понякога и повишена температура.

Всеки хапнал от заразената храна ще заболее почти по едно и също време за разлика от чревния грип, който засяга членовете на едно семейство в продължение на няколко дни.

Деца, които се хранят насила, получават болки в корема, когато седнат да ядат или след като са хапнали малко.

Родителите са склонни да считат, че детето си измисля болките като претекст, за да се откаже от храната.

По-вероятно е стомахът му да се е свил от напрежението по време на храненето и болките да са истински. Тук лечението се състои в правилно хранене на детето, така че то да му доставя удоволствие.

Деца, чието хранене никога не е създало затруднение, но които имат други тревоги, могат да получат болки в корема особено по време на хранене: напр. едно дете, което се безпокои, че през есента започва училище, на закуска вместо апетит получава болки в корема, или някое дете, което се чувствува виновно за нещо, а вината му още не е разкрита.

Всякакви чувства, страх или приятно вълнение могат да повлияят върху стомаха и червата и да предизвикат болки и липса на апетит, но също така и повръщане, диария и запек.

Някои деца с глисти може да имат коремни болки, но повечето нямат.

Има и други, не много често срещани причини за болки в корема: хронични храносмилателни смущения с отделяне на газове, чревна алергия, възпалени лимфни възли в коремната кухина, ревматизъм, болести на бъбреците и т. н.

Както виждате, детето, което има болки, независимо дали са остри и силни или леки и хронически, се нуждае от щателен медицински преглед.

назад ...

Стресираните момичета остаряват преждевременно

Момичетата, които са напрегнати и склонни към депресия, могат да остареят преждевременно.

Ново изследване показва, че момичета с фамилна анамнеза за депресия реагират на стресови ситуации чрез освобождаване на по-високи нива на хормона кортизол. Учените смятат, че в големи количества кортизолът може да увреди имунната система и органите, включително мозъка.

Момичета с анамнеза за депресия също имат теломери, които са по-къси, което е равностойно на остаряване с шест години. Теломерите са капачките в краищата на хромозомите, които стават малко по-къси всеки път, когато една клетка се дели, или в резултат на излагане на стрес.

прочети повече ...

Бебетата, родени с Цезарово сечение, имат по-голям риск от аутизъм

Бебетата, родени чрез Цезарово сечение, е по-вероятно да развият аутизъм.

Изследване откри, че процедурата изглежда увеличава шансовете с една четвърт - въпреки че няма ясно обяснение за това. Но учени настояват жените да не се тревожат от констатациите, защото общият риск от аутизъм остава много малък.

Процентът на жените, които раждат чрез Цезарово сечение, се увеличава постоянно през последните години. Увеличението се дължи отчасти на това, че на жените, които се смята, че са изложени на риск от усложнения при раждането, силно се препоръчва да родят по този начин, защото е по-безопасно.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юни

Май

Март

Февуари

Януари

Търси в статии