Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Внимание! Бебето вече е вкъщи

Д-р Бойка Иванова

И така - какви опасности дебнат най-малките човечета, които току-що са изписани от родилния дом? Мама с бебчо вече са вкъщи, суетнята е голяма, гостите и съветите - също. Най-напред, не пускайте болни хора около вас, независимо че кърмата има много силно предпазно действие.

Помолете ги да дойдат когато са здрави. Проветрявайте добре помещенията след посещение на външен човек, независимо дали е бил здрав или болен.

Организирайте къта за преобличане, така че – първо, да е удобен на майката, за да не се навежда излишно, второ - всичко да й е на една ръка разстояние, за да не се налага да оставя нито за миг бебето на повивалника без наблюдение - защото сме имали и съвсем малки бебчета-каскадьори.

Не забравяйте все пак около главата на бебето да няма шишета с течности - спирт, всевъзможни капки, които при неволно незатваряне на капачката да се излеят върху него: нека тези  и останалите нужни вещи да са на плот или поставка или в чекмедже близо до повивалника.

За мръсните памучета, кърпички, памперси е добре да има малко кошче с отмятащ се капак с найлонова торбичка до повивалника долу, така че те да се пускат лесно вътре и после да се изхвърлят в кофата ви за боклук, за да не миришат в стаята при бебчето. След почистване на дупето е добре и вие да избършете ръцете си с мокра кърпичка преди отново да пипнете лицето или ръчичките му.

Но всичко - на една ръка разстояние, защото, винаги произшествията стават, когато майката каже, че се е обърнала за един миг  да вземе или изхвърли нещо.

Мили мами, зная колко сладки и безценни са бебенцата ви и как ви се иска непрекъснато да ги гушкате и целувате, но не ги целувайте по очичките, нослетата,  устенцата, изобщо по личицата, и по ръчичките, които те често смучат - може неволно от някакъв проблем с ваш болен зъб, венец или гърло да ги разболеете. Не забравяйте и когато пренасяте бебетата в колата да ги привързвате винаги към столчетата.

А когато ги сложите да спинкат в креватчетата - не слагайте нищо около главичките им: може да паднат на личицата им, а те не могат да ги махнат. Когато станат по-големи и вече се обръщат, пълзят или ходят - внимавайте много. Може да се доберат до дребни и не толкова на вид дребни предмети, които да погълнат или пъхнат в ушите или нослетата си - може да си докарате големи неприятности.

Така че като ги оставяте някъде - винаги съобразявайте отстоянието на нещата с уменията на вашето бебе и знайте, че то винаги е с едни гърди преди вас и че може повече, отколкото предполагате. А започнат ли да пълзят или ходят из къщата - първо приберете лекарствата и почистващите препарати, остри предмети, чупливи вещи, пликчета, шнурове, връзки, висящи кабели на термокани ит. н.

Докато бебето спи, огледайте помещението без излишна паника и отстранете опасните предмети. До топли фурни или отоплителни уреди ги заведете няколко пъти за да ги пипнат с върха на пръстчето си и да усетят парването, за да си изградят навик да ги заобикалят и да се пазят. Не забравяйте за козметиката и чудните интересни дребни неща в чантите на майките - просто не ги оставяйте на достъпно място.

И още нещо - когато давате лекарства на децата си, винаги, преди всеки прием, четете какво пише на шишето или отделната ампула и ги изсипвайте в чашка или лъжичка: така имате шанс да видите още веднъж какво давате на детето си и при грешка - да го изхвърлите. Но ако го давате директно в устата, ако в последния момент видите, че не е това което трябва - как ще го извадите от устата му? Май стига с плашенето - гушкайте ги и им се радвайте!

назад ...

От задавяне с дребен предмет - пневмония

Д-р Бойка Иванова

Мили мами, искам да ви разкажа един случай, който имаше, слава Богу, добър край.

Симпатични и интелигентни млади родители доведоха кашлящото си момченце на 1,5 години за преглед. При прегледа се установи, че детенцето е с едностранна пневмония. По време на разговора майката сподели, че преди 7 дни са дали на детето една белена слънчогледова семка. Момченцето се задавило, кашляло много, но за няколко минути  се успокоило.

След няколко дни започнало внезапно да кашля, без да е било в контакт с болни хора и без повишена температура.

прочети повече ...

На каква температура да държим бебето?

Д-р Бойка Иванова

Първото, което трябва да знаем, е, че няма оптимална температура за всички бебета по целия свят, която е най-препоръчителна за всички, защото би била недостижима. Бебе на екватора, в умерения пояс или полюсите не може задължително да бъде в стая с температура 20-22 градуса - просто няма как да стане.

И у нас хората живеят в различно отоплени жилища, така че не винаги могат да поддържат такива температури, а и честно казано не е нужно. Самата аз съм отгледала двете си деца в стара къща без парно, в която през зимата с акумулиращата печка постигахме13-16 градуса.

прочети повече ...

Търси в статии