Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Първи признаци на бременност

Първите признаци на бременността не винаги са еднакви при всички жени.

При една част от жените признаците на бременността се проявяват още в първата седмица от зачеването, а при друга, признаците може да се проявят след няколко седмици, а има и трета група, при която те изобщо не се проявяват.

Ето някои от най-често срещаните признаци на бременността:

Закъснение или промяна в менструалния цикъл

Това е сред най-често срещаниите признаци на бременността. Нормално е, когато една жена забременее, нейната менструация да прекъсне. Има възможност бременната жена да има кървене, но то е по-кратко и слабо от нормалния цикъл.

Прокървяване

При имплантацията на оплодената яйцеклетка може да се получи прокървяване. Това е един от най-ранните признаци. Между 6-ия и 12-тия ден от зачеването ембрионът се вгнездява в маточната стена. През този период при някои жени е възможно да се появят коремни спазми, придружени със зацапване, подобно на това в началото и края на редовната менструация.

Гадене или повръщане

Този известен признак може да се прояви в периода 2-ра – 8-ма седмици от зачеването. При част от жените не се наблюдава гадене или повръщане.

Изтощение, отпадналост, сънливост

Тези чувства може да се появят още в първата седмица след зачеването.

Главоболие

Главоболието е признак, който се обяснява с промяна в хормоналния баланс и може да се наблюдава още в ранна бременност.

Учестени позиви за уриниране

Около 6-та - 8-ма седмици от зачеването има възможност по-често да уринирате.

Напрежение в гърдите

Този признак може да се прояви 1-2 седмици след зачеването. Гърдите стават чувствителни на допир, могат да са подути или болезнени.

Болки в кръста

Болките ниско в кръста се появяват още в ранната бременност. Възможно е те да съпровождат цялата бременност.

Повишен апетит към определени храни

Апетитът ви към определен вид храни може да се повиши. Това може да съпътства цялата ви бременност.

Проявата на изредените признаци не означава задължително, че сте бременна. За по-голяма сигурност, направете си тест за бременност или най-добре отидете на преглед при акушер-гинеколог.

назад ...

Стресът води до безплодие при жените

Твърде много стрес може да удвои риска от безплодие при жените.

Изследователите казват, че жените, които показват високи нива на стрес, имат два пъти по-малка вероятност да забременеят в рамките на една година. Специалистите предполагат, че прости методи за релаксация, като ежедневна 20-минутна разходка, може да увеличат шанса за забременяване.

Връзките между хормоните на стреса и намаляването на вероятността от забременяване бяха открити от учени през 2010 година. Но най-новото проучване е първото...

прочети повече ...

Пасивното пушене също вреди на бременността

Пасивното пушене увеличава риска от спонтанен аборт, мъртво раждане и извънматочна бременност. Колкото повече жените са изложени на тютюнев дим, толкова по-голям е рискът.

Макар да е известно, че тютюнопушенето по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт и усложнения при раждане, досега много по-малко се знаеше за ефекта на пасивното пушене.

Изследователите са анализирали данни от голямо проучване на над 80 000 жени, които са преминали през менопаузата.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии