Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Първи признаци на бременност

Първите признаци на бременността не винаги са еднакви при всички жени.

При една част от жените признаците на бременността се проявяват още в първата седмица от зачеването, а при друга, признаците може да се проявят след няколко седмици, а има и трета група, при която те изобщо не се проявяват.

Ето някои от най-често срещаните признаци на бременността:

Закъснение или промяна в менструалния цикъл

Това е сред най-често срещаниите признаци на бременността. Нормално е, когато една жена забременее, нейната менструация да прекъсне. Има възможност бременната жена да има кървене, но то е по-кратко и слабо от нормалния цикъл.

Прокървяване

При имплантацията на оплодената яйцеклетка може да се получи прокървяване. Това е един от най-ранните признаци. Между 6-ия и 12-тия ден от зачеването ембрионът се вгнездява в маточната стена. През този период при някои жени е възможно да се появят коремни спазми, придружени със зацапване, подобно на това в началото и края на редовната менструация.

Гадене или повръщане

Този известен признак може да се прояви в периода 2-ра – 8-ма седмици от зачеването. При част от жените не се наблюдава гадене или повръщане.

Изтощение, отпадналост, сънливост

Тези чувства може да се появят още в първата седмица след зачеването.

Главоболие

Главоболието е признак, който се обяснява с промяна в хормоналния баланс и може да се наблюдава още в ранна бременност.

Учестени позиви за уриниране

Около 6-та - 8-ма седмици от зачеването има възможност по-често да уринирате.

Напрежение в гърдите

Този признак може да се прояви 1-2 седмици след зачеването. Гърдите стават чувствителни на допир, могат да са подути или болезнени.

Болки в кръста

Болките ниско в кръста се появяват още в ранната бременност. Възможно е те да съпровождат цялата бременност.

Повишен апетит към определени храни

Апетитът ви към определен вид храни може да се повиши. Това може да съпътства цялата ви бременност.

Проявата на изредените признаци не означава задължително, че сте бременна. За по-голяма сигурност, направете си тест за бременност или най-добре отидете на преглед при акушер-гинеколог.

назад ...

Опитвате се да забременеете? Прекарвайте по осем часа в леглото

Късното лягане и изкуствената светлина може да увреди плодовитостта на жената, предупреждава проучване. То разкри, че тъмнината играе ключова роля в шанса на жената да зачене.

Това е така, защото хормонът мелатонин - който закриля яйцеклетките от стрес - се произвежда в тъмното. В резултат на това "всеки път, когато включите светлината през нощта, това се отразява на производството на мелатонин" каза изследователят Ръсел Райтър.

прочети повече ...

Бебетата, чиито майки са пили през бременността, могат да имат двигателни увреждания

Децата, които са диагностицирани с алкохолно разстройство, тъй като техните майки са пили прекалено много по време на бременността, са изложени на висок риск от увреждане на общите двигателни умения, казват изследователите от Сидни.

Университетът в Сидни и Институтът Джордж са провели проучване, което показва, че децата, изложени на ефектите на алкохола в утробата, имат проблеми с баланса и координацията.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии