Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Ваксинация срещу Вариола

Едра шарка (вариола) е вирусно заболяване, което е вече в историята на медицината.

През 1980 година Световната Здравна Организация обявяви, че вариолата (едра шарка) е ликвидирана изцяло по Земята в резултат на масова и ефективна имунизация.

И наистина днес това заболяване не се среща.

В България сред немедицинските среди е разпространено погрешното разбиране, че едра шарка е болестта варицела. Варицелата не е едра шарка, нито е дребна шарка. Тя е просто варицела или лещенка. Дребна шарка се нарича болестта морбили.

Вирусът на едрата шарка се нарича Poxvirus variolae. Заболяването се е предавало чрез тесен директен контакт. Характерни са обривните единици, които са по-едри от мехурчетата при варицела, по-плътни и обичайно нагнояват. Всъщност лекарите, практикуващи в момента не сме виждали едра шарка другаде освен по картинките в учебниците. Имунизация срещу едра шарка в България е правена до 1980 година, след което е отменена. Болестта вариола (едра шарка) е прекрасен пример за полза и ефективност на профилакичните имунизации.

Предполага се, че вирусът на едрата шарка (вариола) е запазен в някои биологични лаборатории.

А какво се е правело преди 1980 г.?

Ваксинацията е била задължителна за всички кърмачета. Правила се е преди кърмачето да навърши една година. когато то я понася по-леко. Вариолата е сериозна болест и ваксинацията е сигурно превантивно средство.

Ваксината съдържа вируса на вариолата у кравата и когато ваксинацията е сполучлива, бебето фактически преболедува от кравешка вариола в лека форма. Кравешката вариола, макар и да е лека болест, създава у човека имунитет срещу тежката вариола.

Някои бебета не е трябвало да се ваксинират през първата година. Ако са имали екзема или друго кожно заболяване, ваксинирането е трябвало да се отложи до преминаването на изрива (освен когато има случаи от вариола в страната). Кърмачета с екзема или други изриви понякога са получавали тежки реакции от ваксината. Ваксинирането е трябвало да се отложи, ако бебето е слабичко или болнаво. Не е трябвало да се ваксинира в много топло време, при простудно заболяване в семейството или когато кърмачето има простудно заболяване или друго неразположение. Ваксинацията трябвало да се отложи също така, ако в семейството има друго дете с екзема, което не е ваксинирано. То можело случайно да се зарази от ваксинацията на ваксинираното дете. За абсолютна сигурност детето трябвало да се реваксинира всеки 5 години.

Когато се появявали случаи от вариола в страната, всички трябвало незабавно да бъдат реваксинирани.

А как ставало това?

Лекарят поставя капчица ваксина върху кожата на бебето и след това драсва кожата през капчицата. Първоначално няма реакция. След около 3 дни се появява малка червена пъпчица, която скоро се покрива с белезникаво мехурче. Тя постепенно се увеличава и кожата около нея се зачервява. Реакцията е най-силна на осмия или деветия ден. Ако реакцията е лека червенината и отокът не са по-големи от 1- или 2-стотинкова монета. При средна реакция може да са по-големи от еднолевова монета. Когато ваксинацията е лека, кърмачето може изобщо да не прояви болестни симптоми. Ако е средна, то се чувствува неразположено, загубва апетит и температурата му се повишава. Не ваксинирайте кърмачето, ако ви предстои да пътувате или ако ще бъдете много заети.

След това мястото на ваксинацията засъхва и се покрива с твърда кафява коричка, която пада след няколко седмици.

Не трябва да се прекратява достъпът на въздух до мястото на ваксинацията. Най-добре е то да се остави открито под дрехите, стига бебето да не го разчесва. Ако е горе на ръката и бебето разчесва ваксинираната язвичка, се прикрепяло квадратче стерилна марля от вътрешната страна на нощничката или ризката, така че да покрива мястото на ваксинацията. Ако някое момиченце е ваксинирано на бедрото, за да се избегне белегът на ръката, и няма дрехи, които да предпазват мястото на ваксинацията от разчесване, се закрепвало на това място квадратче стерилна марля с две тесни ивици лейкопласт.

Не е било необходимо да се прави нищо за ваксинацията през първите 3-4 дни. След появата на бялото мехурче кърмачето не е трябвало да се къпе във ваничка, за да не се размеква и отваря пъпчицата. От появяването до падането на коричката бебето бивало измивано само с гъба.

Въпреки че тежките реакции от ваксинацията не са били чести и рядко са водили до усложнения, хората са се консултирали с лекар в случаи, когато: ръката на бебето силно се възпали, ако то има висока температура или ако реакцията продължи и след десетия ден.

Ако ваксинацията не хване, това не значело, че човек има имунитет. Това показвало само, че ваксината е била слаба и не е проникнала през кожата.

Кърмачето трябвало да се ваксинира дотогава, докато ваксината хване.

Когато някой човек, успешно ваксиниран преди години, бива реваксиниран, на кожата му отново трябва да има някаква реакция. Ако предишния му имунитет е отслабнал значително, реакцията на организма ще бъде почти същата като при първата ваксинация. Ако предишният му имунитет е още силен, тогава се образува малка пъпчица, която трае няколко дни и преминава, без да се образува връхче. Ако на кожата не се получи реакция, това означава, че ваксината е била слаба или не е проникнала през кожата. В такъв случай ваксинацията трябва да се повтори.

назад ...

Раждането във вода няма ползи и може да е вредно

Смята се, че раждането във вода облекчава родилните болки и дава на бебето по-лесен начин да излeзе на бял свят.

Но водните раждания могат да бъдат опасни и дори смъртоносни, според водещи лекари.

Медицински експерти заявиха, че няма доказателства за някаква полза за майката или бебето и предупредиха, че раждането под вода дори може да бъде вредно.

прочети повече ...

Децата, родени чрез секцио, имат по-голям риск от затлъстяване

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат по-голям риск да развият проблеми с теглото си, когато пораснат, предупреждават експерти.

Най-голямото по рода си проучване установи, че шансовете за наднормено тегло или затлъстяване са с около 25 на сто по-висока при децата, родени чрез цезарово сечение в сравнение с тези, родени по естествен път. Анализът на данни от повече от 150 000 раждания от четири континента подсказва, че семената на затлъстяването са засети в момента, в който детето се появява на бял свят.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Юли

Юни

Май

Април

Март

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии