Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Ваксинация срещу Вариола

Едра шарка (вариола) е вирусно заболяване, което е вече в историята на медицината.

През 1980 година Световната Здравна Организация обявяви, че вариолата (едра шарка) е ликвидирана изцяло по Земята в резултат на масова и ефективна имунизация.

И наистина днес това заболяване не се среща.

В България сред немедицинските среди е разпространено погрешното разбиране, че едра шарка е болестта варицела. Варицелата не е едра шарка, нито е дребна шарка. Тя е просто варицела или лещенка. Дребна шарка се нарича болестта морбили.

Вирусът на едрата шарка се нарича Poxvirus variolae. Заболяването се е предавало чрез тесен директен контакт. Характерни са обривните единици, които са по-едри от мехурчетата при варицела, по-плътни и обичайно нагнояват. Всъщност лекарите, практикуващи в момента не сме виждали едра шарка другаде освен по картинките в учебниците. Имунизация срещу едра шарка в България е правена до 1980 година, след което е отменена. Болестта вариола (едра шарка) е прекрасен пример за полза и ефективност на профилакичните имунизации.

Предполага се, че вирусът на едрата шарка (вариола) е запазен в някои биологични лаборатории.

А какво се е правело преди 1980 г.?

Ваксинацията е била задължителна за всички кърмачета. Правила се е преди кърмачето да навърши една година. когато то я понася по-леко. Вариолата е сериозна болест и ваксинацията е сигурно превантивно средство.

Ваксината съдържа вируса на вариолата у кравата и когато ваксинацията е сполучлива, бебето фактически преболедува от кравешка вариола в лека форма. Кравешката вариола, макар и да е лека болест, създава у човека имунитет срещу тежката вариола.

Някои бебета не е трябвало да се ваксинират през първата година. Ако са имали екзема или друго кожно заболяване, ваксинирането е трябвало да се отложи до преминаването на изрива (освен когато има случаи от вариола в страната). Кърмачета с екзема или други изриви понякога са получавали тежки реакции от ваксината. Ваксинирането е трябвало да се отложи, ако бебето е слабичко или болнаво. Не е трябвало да се ваксинира в много топло време, при простудно заболяване в семейството или когато кърмачето има простудно заболяване или друго неразположение. Ваксинацията трябвало да се отложи също така, ако в семейството има друго дете с екзема, което не е ваксинирано. То можело случайно да се зарази от ваксинацията на ваксинираното дете. За абсолютна сигурност детето трябвало да се реваксинира всеки 5 години.

Когато се появявали случаи от вариола в страната, всички трябвало незабавно да бъдат реваксинирани.

А как ставало това?

Лекарят поставя капчица ваксина върху кожата на бебето и след това драсва кожата през капчицата. Първоначално няма реакция. След около 3 дни се появява малка червена пъпчица, която скоро се покрива с белезникаво мехурче. Тя постепенно се увеличава и кожата около нея се зачервява. Реакцията е най-силна на осмия или деветия ден. Ако реакцията е лека червенината и отокът не са по-големи от 1- или 2-стотинкова монета. При средна реакция може да са по-големи от еднолевова монета. Когато ваксинацията е лека, кърмачето може изобщо да не прояви болестни симптоми. Ако е средна, то се чувствува неразположено, загубва апетит и температурата му се повишава. Не ваксинирайте кърмачето, ако ви предстои да пътувате или ако ще бъдете много заети.

След това мястото на ваксинацията засъхва и се покрива с твърда кафява коричка, която пада след няколко седмици.

Не трябва да се прекратява достъпът на въздух до мястото на ваксинацията. Най-добре е то да се остави открито под дрехите, стига бебето да не го разчесва. Ако е горе на ръката и бебето разчесва ваксинираната язвичка, се прикрепяло квадратче стерилна марля от вътрешната страна на нощничката или ризката, така че да покрива мястото на ваксинацията. Ако някое момиченце е ваксинирано на бедрото, за да се избегне белегът на ръката, и няма дрехи, които да предпазват мястото на ваксинацията от разчесване, се закрепвало на това място квадратче стерилна марля с две тесни ивици лейкопласт.

Не е било необходимо да се прави нищо за ваксинацията през първите 3-4 дни. След появата на бялото мехурче кърмачето не е трябвало да се къпе във ваничка, за да не се размеква и отваря пъпчицата. От появяването до падането на коричката бебето бивало измивано само с гъба.

Въпреки че тежките реакции от ваксинацията не са били чести и рядко са водили до усложнения, хората са се консултирали с лекар в случаи, когато: ръката на бебето силно се възпали, ако то има висока температура или ако реакцията продължи и след десетия ден.

Ако ваксинацията не хване, това не значело, че човек има имунитет. Това показвало само, че ваксината е била слаба и не е проникнала през кожата.

Кърмачето трябвало да се ваксинира дотогава, докато ваксината хване.

Когато някой човек, успешно ваксиниран преди години, бива реваксиниран, на кожата му отново трябва да има някаква реакция. Ако предишния му имунитет е отслабнал значително, реакцията на организма ще бъде почти същата като при първата ваксинация. Ако предишният му имунитет е още силен, тогава се образува малка пъпчица, която трае няколко дни и преминава, без да се образува връхче. Ако на кожата не се получи реакция, това означава, че ваксината е била слаба или не е проникнала през кожата. В такъв случай ваксинацията трябва да се повтори.

назад ...

Червеното вино вреди на неродените бебета

Бременните жени, които пият алкохол от време на време, трябва да избягват червеното вино.

Учените казват, че определена съставка във виното, което по принцип се смята за здравословна, може да навреди на панкреаса на нероденото дете.

За ресвератрола се смята, че има защитни функции срещу сърдечно-съдовите заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и редица други състояния. Съставката, която се намира в червеното вино, червеното грозде и някои плодове, вече също може да се приема и като хранителна добавка.

прочети повече ...

Какво предпочитате - кратко раждане с много болка или проточено раждане без болка?

Кое е по-добро? По-дълго раждане с относително по-малко болка, или по-кратко раждане с мъчителна болка?

По-голямата част от бременните жени, които били анкетирани, избрали по-дълго, по-проточено раждане – те предпочитат да се забавят, отколкото да търпят ужасни болки.

Водещият автор на изследването, д-р Брендан Карвальо от Училището по медицина на Университета Станфорд в Калифорния, казва: "Интересното е, че интензивността е водеща". Използването на епидурална упойка "може да удължи раждането, но намалява интензитета на болката и изглежда, че е за предпочитане сред повечето жени", каза той.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Юли

Юни

Май

Април

Март

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии