Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Първият хранителен режим на бебето

Бебето се слага на гърдата 18 часа след раждането. В различните родилни домове този интервал е доста различен, но това не е от голямо значение.

През първите 2-3 дни от гърдите се отделя малко течност, наречена коластра. В съответствие с това повечето бебета спокойно спят, не изпитват глад и нямат нищо против да почакат идването на млякото.

Обикновено всяко кърмене през този период трае около 5 минути, за да не се разрани зърното, преди да е позагрубяло. През тези дни храненето в 2 ч. през нощта обикновено се изпуска, за да може майката да си отпочива.

Дали по-нататък бебето ще бъде кърмено в редовни часове или според проявения от него глад, зависи от това, дали е в отделна стая за новородени или в обща стая заедно с майката.

В първия случай майката го получава в определени часове, във втория - то е близко до нея и тя може да го храни, когато то поиска.

Общата стая и гъвкавият режим са особено подходящи при кърменето, защото бебето ще може да суче, когато е гладно и само поиска.

Ако количеството на млякото не го задоволява, то се буди по-често и съответно по-често изпразва гърдите на майката, а това е главното средство, което стимулира отделянето на повече мляко.

назад ...

Раждането във вода няма ползи и може да е вредно

Смята се, че раждането във вода облекчава родилните болки и дава на бебето по-лесен начин да излeзе на бял свят.

Но водните раждания могат да бъдат опасни и дори смъртоносни, според водещи лекари.

Медицински експерти заявиха, че няма доказателства за някаква полза за майката или бебето и предупредиха, че раждането под вода дори може да бъде вредно.

прочети повече ...

Децата, родени чрез секцио, имат по-голям риск от затлъстяване

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат по-голям риск да развият проблеми с теглото си, когато пораснат, предупреждават експерти.

Най-голямото по рода си проучване установи, че шансовете за наднормено тегло или затлъстяване са с около 25 на сто по-висока при децата, родени чрез цезарово сечение в сравнение с тези, родени по естествен път. Анализът на данни от повече от 150 000 раждания от четири континента подсказва, че семената на затлъстяването са засети в момента, в който детето се появява на бял свят.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Юли

Юни

Май

Април

Март

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии