Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Първите дни в детската градина

Общителното 3-годишно дете бързо свиква с детската градина и не се нуждае от предпазливо въвеждане. Различен е въпросът с някое чувствително дете, което все още се държи за майка си.

Първия ден, когато тя го остави в детската градина, то може да не се разплаче веднага, но след известно време то ще почувствува отсъствието на майка си.

Когато открие, че я няма, то може да се изплаши. На следващия ден може да не иска да тръгне от къщи. По-добре е такова дете да се въвежда в детската градина постепенно. В продължение на няколко дни майката може да стои наблизо, докато то играе, и след известно време да го прибира. Всеки ден майката и детето трябва да стоят все по-дълго време в детската градина.

Междувременно детето започва да се привързва към учителката и към другите деца и това ще му създаде чувство за сигурност и тогава, когато майка му вече не остава. Понякога детето се чувствува добре в продължение на няколко дни дори и след като майката го е оставила. Но при някакво случайно нараняване то изведнъж чувствува нужда от нея. В такъв случай учителката може да помогне на майката да реши дали тя трябва да остава в продължение на още няколко дни в детската градина. Когато майката остава в детската градина, тя трябва да стои на заден план.

Целта е у детето да възникне желание да влезе в групата и да забрави нуждата от присъствието на майка си.

Понякога майката се безпокои повече, отколкото детето. Ако тя три пъти му казва "довиждане" с тревожен израз на лицето, то си казва: "Тя изглежда така, като че ли нещо страшно ще се случи, ако остана тук без нея. По-добре е да не я пускам да си отива." Естествено е нежната майка да се безпокои за това, как ще се чувствува детето й, когато го остави за първи път в детската градина.

Нека детската учителка да ви даде съвет. Тя има голям опит.

Когато детето се бои или не иска да ходи в детската градина, където има добри възпитателки, най-добре е родителите да проявят твърдост и да обяснят на детето, че на училище се ходи всеки ден. В крайна сметка е по-полезно детето да преодолее своята зависимост, отколкото да й се покори. Когато детето се разделя много трудно с майка си, често пъти е уместно в продължение на няколко седмици бащата да го води в детската градина. Ако детето много се страхува, положението трябва да се обсъди с детски психиатър.

назад ...

Децата започват да харесват зеленчуците, ако са със сос

Това е стар трик, използван от отчаяни родители по целия свят. Сега учените казват, че добавянето на кетчуп или друг вид сос към зеленчуците може да помогне на децата да започнат да ги харесват по-късно в живота.

Децата, които ядат брюкселско зеле с крема сирене, са по-склонни да си изядат всичко и казват, че им харесва - дори когато по-късно им се сервира чисто.

прочети повече ...

Ранните уроци по музика помагат за развитието на детския мозък

Воденето на детето на уроци по пиано преди то да навърши седем, може да подсили мозъка му неимоверно.

Едно проучване установи, че изучаването на музикален инструмент изглежда укрепва мозъка - а  най-големите предимства извличат тези деца, които са започнали уроци, докато са все още много малки. Изследователите казват: "Ранното музикално образование е много полезно за децата. То променя мозъка им и тези мозъчни промени може да доведат до когнитивни постижения."

Китайските учени са изследвали мозъците на 48 мъже и жени на възраст между 19 и 21.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Август

Юли

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии