Анкета

Какво представлявя възпитанието на детето според вас?

Първите дни в детската градина

Общителното 3-годишно дете бързо свиква с детската градина и не се нуждае от предпазливо въвеждане. Различен е въпросът с някое чувствително дете, което все още се държи за майка си.

Първия ден, когато тя го остави в детската градина, то може да не се разплаче веднага, но след известно време то ще почувствува отсъствието на майка си.

Когато открие, че я няма, то може да се изплаши. На следващия ден може да не иска да тръгне от къщи. По-добре е такова дете да се въвежда в детската градина постепенно. В продължение на няколко дни майката може да стои наблизо, докато то играе, и след известно време да го прибира. Всеки ден майката и детето трябва да стоят все по-дълго време в детската градина.

Междувременно детето започва да се привързва към учителката и към другите деца и това ще му създаде чувство за сигурност и тогава, когато майка му вече не остава. Понякога детето се чувствува добре в продължение на няколко дни дори и след като майката го е оставила. Но при някакво случайно нараняване то изведнъж чувствува нужда от нея. В такъв случай учителката може да помогне на майката да реши дали тя трябва да остава в продължение на още няколко дни в детската градина. Когато майката остава в детската градина, тя трябва да стои на заден план.

Целта е у детето да възникне желание да влезе в групата и да забрави нуждата от присъствието на майка си.

Понякога майката се безпокои повече, отколкото детето. Ако тя три пъти му казва "довиждане" с тревожен израз на лицето, то си казва: "Тя изглежда така, като че ли нещо страшно ще се случи, ако остана тук без нея. По-добре е да не я пускам да си отива." Естествено е нежната майка да се безпокои за това, как ще се чувствува детето й, когато го остави за първи път в детската градина.

Нека детската учителка да ви даде съвет. Тя има голям опит.

Когато детето се бои или не иска да ходи в детската градина, където има добри възпитателки, най-добре е родителите да проявят твърдост и да обяснят на детето, че на училище се ходи всеки ден. В крайна сметка е по-полезно детето да преодолее своята зависимост, отколкото да й се покори. Когато детето се разделя много трудно с майка си, често пъти е уместно в продължение на няколко седмици бащата да го води в детската градина. Ако детето много се страхува, положението трябва да се обсъди с детски психиатър.

назад ...

Телевизията повишава кръвното на децата

Гледането на телевизия в продължение на повече от два часа на ден увеличава риска от повишено кръвно налягане при децата.

Подрастващите на възраст между 2-10 е 30 на сто по-вероятно да имат високо кръвно налягане, отколкото деца, които прекарват по-малко време пред екрана на телевизора или компютъра.

Липсата на физическа активност увеличава риска още повече - с 50 на сто – разкриват учени в рамките на проект, обхващащ 5221 деца в осем европейски страни.

прочети повече ...

Как да накарате децата да ядат зеленчуци

Децата не искат да ядат зеленчуци дори ако им се каже, че са полезни. Затова родителите просто не трябва да казват на децата си, че определена храна е полезна.

Изследователи от Университета на Чикаго открили, че деца в предучилищна възраст - на възраст 3-5 - са по-малко склонни да ядат храни, за чийто съставки им е казано, че ще ги направят по-умни или по-силни, защото те вярват, че вкусът ще бъде неприятен.

Д-р Майкъл Маймаран и д-р Айелет Фишбах, които са ръководители на изследването, казват...

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Август

Юли

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии